2021/07/19

Minu põhjapõdrad

 Ma maksin täna viis eurot selle eest, et põhjapõder mind jalaga lüüa saaks!

See põder:Selle jalaga:

Ja ma tahtsin ainult selfit teha. Ma sain isegi Egiptuses kaameliga ilma, et ma maksma oleks pidanud või minu peale sülitatud oleks, selfi tehtud. Kaameli omanikule ütlesin muidugi, et ma praegu teen selfi, aga kahe tunni pärast tuleme lastega tagasi ja ma maksan 20 eurot sõidu eest. Tagasi pole siiani läinud.

See oli Egiptuses. Nüüd olen Lapimaal. See, et ma siin põhjapõdra vaatamise eest maksin, oli isegi ootamatum kui sõrg, mis mind tabas. Minu viimasest Lapitripist on küll üle 15 aasta möödas, aga kaks põhilist asja, mis mul sellest meeles on, on varblase suurused parmud ja igal pool ringi siiberdavad põhjapõdrad. Kui lapsed fakti ette, et nüüd on Lapimaale automatkale minek, panin, siis parmud ma vaikisin muidugi maha, aga põdrad lülitasin küll oma reklaamteksti sisse. Noorem laps oli kohe reisiga nõus. Vanem on nüüd sellises vanuses, et teda huvitavad rohkem poed ja suurlinnaelu. Küsis, kas Lapimaal ka ägedaid poode on nagu Londonis. Ma ei hakanud talle ütlema, Lapimaa suurimas linnas elab kolmandiku võrra vähem inimesi kui Tartus ja pooled neist on vist ka päkapikud. Nüüd muidugi talle siin meeldib. Ütles isegi, et kui ta peaks valima, kus elada, siis valiks Soome. Inimesed olevat siin kenad ja tegelevad omaette vaikselt enda asjadega. Ta ei ole veel purjus soomlast näinud.

Kuna olime juba kolm päeva Soomes olnud ja teist päeva Lapimaal, aga mitte ühtegi põhjapõtra kohanud, otsustasin jõuluvanakülas selle põhjapõdraaediku pileti siis ära osta. Vähemalt ei ole ma siiani pidanud putukamürki kordagi välja võtma. Kohe, kui tasuliste tarastatud põhjapõtrade juurest ära sõitsime, hakkas vabakäigu põhjapõtru hordides tee peal ees kooserdama. Lõpuks tüütas ära juba. Peale polaarjoone ületamist lõi autol parema esirehvi rõhu hoiatustule ka põlema. Ma olin nagu see põder:

Vabandust, ma ei saanud seda situatsiooni filmimata ja üles panemata jätta. Midagi pidi selle piletiraha eest saama ka ikka

Kuna tegu on rehviga, mida ma kevadel just remontida lasin, tundus probleem reaalne. Katkine rehv pole just selline teema, mida üksi kahe lapsega kusagil tsivilisatsiooni piiril lahendada tahaks.

Õigupoolest oli mul juba eile õhtust imelik tunne olnud. Selline nagu veidi tuttav, aga kuidagi ei tulnud meelde, mis see tunne see on. Siis sain aru -- külm on. Nii kaua on sellest möödas, mil viimati külmetada sai, et oli juba ära ununenud, kuidas see käib.

Kassil käib sel ajal, mil me ära oleme, paaril korral hoidja ja muul ajal valvab teda kassikaamera. Paigutasin kaamera nii, et strateegilised kohad -- toidukauss ja liivakast -- oleks näha ning tõstsin kaamera ette veidi patju, millel tean, et talle magada meeldib. Siiani on plaan kenasti toiminud.5 kommentaari:

 1. Minu unistuste reis :)
  Kus te ööbite ja kui pikk reis planeeritud on?

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Plaanis viis ööd ja kuus päeva. Sõitsime üle Jyväskylä, Oulu, Kemi ja Rovaniemi mõnikümmend kilomeetrit üle polaarjoone ja nüüd kulgeme veidi teist teed, läbi Pudasjävi ja Botnia lahe kallast mööda ja läbi saarestike Turu kaudu Helsingisse tagasi. Kui mahti ja viitsimist, siis tasub veel üles Norrasse välja sõita. Ma eelmisel korral käisin nii, aga siis polnud lapsi ja ei pidanud ise roolis olema. Praegu on selline mõnus rahulik kulgemine, saab teele jäävaid linnu uurida ja loodust vaadata. Ööbimised on nii:
   1. öö kämping Viitssaaril
   2. öö hotell Rovaniemi külje all
   3. öö airbnb Pudasjärvil (väga hea viimase hetke leid)
   4. öö, see on täna, kämping Vaasa lähedal (broneeringut polnud, otsisin majutust nö tee pealt, koht on kena, aga võiks olla parem hinnna-kvaliteedi suhe)
   5. öö on homme ja selleks panin magustoiduks kinni toa Ruissalo spaas Turu juures. Seal olen varem olnud ja tean, et see on imeilus koht. Lapsed on ka elevil :)

   Kustuta
  2. Aitäh, hakkan unistama ja guugeldama :)

   Kustuta
 2. Tahtsime ka perega, aga kuidas te Soome saite? Tegite kõik koroonatesti enne?

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Läksime kolmekesi. Mina olen vaktsineeritud kahedoosilise vaktsiiniga ja Soome sisenemisel oli viimasest doosist möödas rohkem kui kaks nädalat, sellest piisab. Mõlemad lapsed on alla 12 aasta, neile vaktsineerimis- ega testmisnõue ei kohaldu. Selline seltskond saab Soome siseneda karantiininõudeta. Helsingis laevalt maha sõites oli kontroll. Esimeses etapis küsiti kiirelt mu vaktsineerimisserti näha. Kontrollija lubas juba sadamast välja sõita, aga siis koputas veel mingi kurjema olemisega tegelane mulle auto peale ja palus veel peatuda. Ta vist võttis suvaliselt autosid täiendavasse kontrolli. Mul on autol tagumised aknad toonitud, võimalik, et see tekitab kahtluseid. Küsis kõigi reisijate dokumente, minu vaktsineerimistõendit, reisi sihtpunkti ja -eesmärki ja palus auto tagumised aknad alla lasta, et salongi kontrollida. Tagasi tulles kontrolle polnud.

   Kustuta