Kord juhtusin toidukaupluste juhatajatele toiduohutuseteemalist loengut pidama. Tegu oli koolituspäevaga, kus tehti juttu erinevatel poodide jaoks olulistel teemadel. Enne mind oli turvakoolitus. Jõudsin pisut varem kohale ja kuulasin ka sellest loengust pool ära. Parajasti oli teemaks kohv. Kohvi ei tohtivat kunagi, isegi mitte sooduskampaaniate korral, müügisaali euroalusel välja tuua nii, et pakkekile kohvilava ümbert ära ei tirita – muidu on kerge terve alusetäis korraga ära varastada. Enamus juhatajaid muigas kogemuse läbi saadud teadja muiet. Üks kommenteeris, et euroalusega kohvilava saali tõstmisega ei tasuvat üldse riskida. Enne, kui müüja jõuab selle ümbert kile ära tirida, on poe ukse ette tagurdanud juba auto, millest jooksevad välja kolm meest: üks hoiab nii kaua turvatöötajat õhus rippumas, kui teised kaks kohvilava välja tassivad.
Järgmiseks võeti teemaks Annekese šokolaad. Olevat ka üks varaste lemmiktooteid. Selle pärast ei tohi seda kunagi lihtsalt niisama riiulisse panna. Tuleb šokolaadid laduda nagu telliskivid torni nii, et iga järgnev kiht on eelmisega risti, siis ei saavat varas korraga liiga palju šokolaade kaasa haarata. Eriti maias šokolaadivaras tegutsevat Kesk-Eestis. Selle peale tõusis püsti üks sealne juhata ja ütles, et see olevat mõni nädal tagasi vangi pandud. Saali läbis kergendatud ohe.
Koplis olevat viimasel ajal muutunud probleemiks juustu varastavad narkomaanid. Ähvardavad süstlaga ja võtavad. Teatud nimetusi mustal turul kergesti realiseeritavaid alkohole ei tohtivad väikestes poodides korraga üle kahe pudeli riiulisse panna, sest muidu lähevad kaod suureks. Ja paljud teised toredad lood.
Mina muudkui kuulasin ja mõtlesin, et kuidas ma nüüd hakkan juhatajatele selgeks tegema, et väga oluline on selle olelusvõitluse keskel jälgida, et töötajad kassast lahkudes ja enne puu- ja köögiviljaga töö alustamist ikka käed ka ära peseksid.
Huvitav lugu ja hea puänt. Tänud ja aplaus!
VastaKustuta