2014/08/12

Minu teine pool

Läksime sünnipäevale. Panin endale kohased riided selga, organiseerisin meie 4-aastase end riietama ja panin meie aastase riidesse, viisin lapsed autosse, viisin asjad autosse, panin auto käima ja nagu tavaliselt läksin vaatama, kuhu mees jääb. Tema oli selleks ajaks ühe soki jalga saanud. Uurisin, et sa nagu selle ajaga, millega mina ülejäänud pere olen ära mobiliseerinud, said ühe soki jalga? Tema ühmab ta täiesti süüdimatult, et ma mõtlesin, et panen tegelikult üldse teised sokid nüüd.
Ei saa ütelda, et ma algusest peale teadlik ei oleks olnud, millesse end mässin. Kuigi ma olevat talle kohe meeldima hakanud, läks tal pool aastat, et mind kuhugi paluda. Arvas, et võiksime minna näiteks rabamatkale. Sõitsime Soomaa kanti. Pidas auto ühe maja ees kinni ja ütles, et võtab siit džiibi enda madalapõhjalise asemel igaks juhuks edasi minekuks - kevadine aeg, metsavahel teed rööpas ja muda sügav. Tegi ukse lahti ja kohe vaatas mulle köögist vastu tema ema. Hea, et ehmatusest supipotti maha ei pillanud ja hea, et mul supipotti käes ei olnud, sest mina oleks küll pillanud. Sellest kohtumisest ei olnud ta meid kumbagi hoiatanud. Me ei olnud temaga isegi vist käest kinni veel hoidnud selleks hetkeks, kui mind ämmaga tuttavaks tehti. Liigub veel ka selliseid ausaid poisse. Muide, rabasse minnes pani ta kummikuid umbes sama kaua jalga, kui nüüd seitse aastat hiljem sokke.

Algusest peale on meil nii kujunenud, et tihti teietame mehega teineteist. Tema alustas ja nii see jäi. Kõrvaltvaatajale kindlasti natuke veider ja vahel ka segadust tekitav. Ükskord kassajärjekorras, kui mina agaralt produkte lindile ladusin ja tema nagu tavaliselt seal kõrval laelampe uuris, viskasin üle õla: "Mida Te uimerdate siin niisama? Tehke ka midagi kasulikku ja pange see pulk nüüd siia lindile kauba vahele vähemalt!" ja pöördusin ümber, et oma sõnade mõju kontrollida. Minu mees uuris endiselt lampe, aga üks teine sättis värisevate käte ja ehmunud silmadega seda vahepulka minu ostukäru sisu järele.
Koduses elus on sellisel kõneviisil üpris rahustav toime. Teravad pöördumised muutuvad hoopis pehmemaks. Näiteks "Palun, kas Te suudate nüüd oma sokid, mis juba kolm päeva põrandal vedelevad, ükskord ära korraldada?" kõlab tunduvalt vähem irisemisena kui ainsust kasutades. Sokkide liikumiskiirusele teietamise mõju siiski täheldanud kahjuks ei ole.

1 kommentaar: