2022/03/24

Toidust

 Tänase päeva toiduga seotud jutud.

Käisin ka siis Lidlis ära. Enda meelest ostsin kodujuustu, aga kodus ämbrit lahti tõmmates sain aru, et olen hoopis kilo kohupiima ostnud. Muidu pole poel viga omas kategoorias.

***

Omas kategoorias sai minu endise tööandja toode täna Eesti parima toiduaine tiitli. Kuna retseptid on neil head, vähemalt nii kaua, kuni tootmises partiid tuksi ei keerata, on tiitel aus, aga toote enda nimes on kaks õigekirjaviga.

***

Ikka ja jälle kiruvad inimesed, miks viinerites nii vähe liha ja nii palju E-aineid on. Selle pärast, et viineri eesmärk on olla viiner. See on toode, mille idee on olla odavast toormest piinlikult maitsev jama, mis ei püsi roosa, värske ja siidine mitte Jumala armust, vaid tänu keemiatööstuse pidevatele pingutustele. Sama lugu on tordiga. Tordi eesmärk on olla tort, mitte porgand. Ilus ja magus. Kodus tehtud tordiga võrreldes on seal E-aineid selle pärast nii palju, et eks proovige korra kodust torti neli tundi järjest intensiivselt loksutada ja siis paar korda hoolimatult lauale visata. Nende tortide elu ei ole logistikaahelas lihtsam, kui ära antaval pagasil. E-ained on amfetamiin, mille najal tordid vintsutuste käigus vormis püsivad.

***

Mis ma veel öelda tahtsin, et ärge kuulake neid, kes rapsiõli rapsipõldudel kasutatavate taimekaitsevahendite pärast demoniseerima on hakanud. Eestlased söövad liiga vähe häid taimseid rasvu, neid oomega-3 omasid, mida ka rapsiõlist saab. Võtsin huvi pärast statistika välja ja üle poole surmadest põhjustavad Eestis südame- ja veresoonkonnahaigused, mida saab otseselt seostada kehvade toidurasvade tasakaaluga dieedis. Vähki sureb kaks korda vähem inimesi ja vähisurmade eesotsas on ülekaalukalt kopsuvähk, mida võib seostada pigem suitsetamise ja sissehingatavate mürkidega. Toidukantserogeenidega seostatavad vähivormid on tagapool. On muidugi veel oliiviõli, mis on küll oomega-3 täis ja neutraalse maitsega, aga ei kannata kõrgeid temperatuure, päevalilleõli, mille maitse on eestlastele võõras, kookosrasv, või ja selitatud või, aga nende rasvhappeline koostis ei anna tervise seisukohalt just väga palju.

Üldse keskendutakse kuidagi hirmus palju just sellele halvale, mida toidust saada võib -- E-ained, muud kantserogeensed ained ja kõik selline. Aga võib keskenduda hoopis sellele heale, mida toidust saab, et keha kõige sellega, mis teda kahjustada võib, paremini toime tuleks. Muidu võib ennast hulluks mõelda.

***

Aa, see ka, et kui tavaline joogipiim (mitte ära vahetada seda kõrgkuumutatud UHT-piimaga) mõistusele vastuvõtmatult kaua värske püsib, siis ei ole see mitte säilitusaineid täis pumbatud, vaid tootmishügieen laudast pakendamiseni on lihtsalt osades ettevõtetes väga heaks läinud.

***

Ma igatsen nii väga toidusektorisse tagasi. Eelmisel nädalal juhtusin ühte valimisse, mille peal katsetati toote säilimisaja märgistuse fraaside "parim enne:" ja "kõlblik kuni:" piktogrammidega asendamist. Ma tundsin kohe, kuidas ma põlema läksin ja eluvaim sisse tuli, kui sel teemal kommentaare kirjutasin.

Tänan tähelepanu eest!

18 kommentaari:

  1. Aitäh sulle nii toreda postituse eest! Mulle meeldis kõige rohkem see, et tort ei pea olema porgand. Nii õige! 😊

    VastaKustuta
    Vastused
    1. spämmin veel natuke.
      Soovitan lugeda Päikesetoit blogi ( Feedlyst on lihtsam), ta refereerib just praegu väga hubitavat toiduteemalist raamatut,

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Oh kui tore on lugeda :)
    Mis sa sest viimasest muidu arvasid.
    Ma panin vist igale küsimsuele vastuseks ei. Kuna ma olen mõlemal pool letti töötanud, siis mu meelest on täna liiga vara. Isegi eestimaistes kettides on külmikutemperatuur kohati ca 12 kraadi ja olles kolmes ketis asjatut võitlust pidanud, siis seni, kuni rahalaevad ei saabu, see korda ka ei saa. Meie kv juht, igatahes keeldus kategooriliselt KK PE-ga asendamisest
    Lisaks ma ei usu seda, et ainuüksi nimetuse muutumise pärast hakatakse vähem raiskama. See on ikka mõtteviisi küsimus. tee siinsamas küsitlus, noorem põlvkond ei tea/pea sest midagi.
    Jah, see võimaldab rohkem toitu toidupanka saata, aga samas tekitab põnevaid väljakutseid tööstusele, kuna KK asemel PE võimaldab lepingusse kirjutada toidu tagasivõtmise jne jne.
    Ma peaks vist omas blogis seda kõike kirjutama :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pigem mõtlen nii, et igasugune pakendi märgistuse muutus on tohutu administratiivne koormus ja lisakulu, isegi piisavate üleminekuaegadega. Kui muutus pole tõeliselt hädavajalik ja geniaalselt maailmamuutev, siis täna ei ole see päev, mil selleks kõige õigem aeg.

      Kustuta
  4. Jah, kirjutage veel sellest!
    Tuttav toob Kreeta kohalikelt tuttavatelt igal aastal oliiviõli ja räägib, et seal on trendiks nüüd segased kokkuostjad (Serbia, Albaania), kes veavad õli nt Itaaliasse ja segavad millegiga, mis ei ole oliiviõli. Et see on üks enim võltsitud kaupu vist hetkel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma isegi ei mäleta, mis need kõige võltsitavamad tooted olid. Vist maitseained, aga õlid tunduvad ka selline üsna riskantne grupp. Veel üks punkt rapsiõlile, sest seda on raske ja majanduslikult üsna arutu võltsida :) Aga võltsimisi juhtub ka parimates peredes. Kohe tuleb meelde Austria veinide suur skandaal, kus neid glükooliga segati-magustati massiliselt. Tänu sellele on Austria veinikasvatus ja -turg üks rangemalt reguleerituid.

      Kustuta
    2. Safrani võltsimine peaks üks tasuvamaid olema.

      Kustuta
  5. Tõesti, NII hea postitus! Justnimelt, et tort pole porgand ja viiner on viiner jne. Väga lohutav lugemine.

    VastaKustuta
  6. Parima toiduaine konkursi nime ennast kirjutatakse samuti krooniliselt õigekirjavigaselt. Vähemalt mina ei suuda küll välja mõelda, milleks nad selle nime liigitavad, kui nad kirjutavad seda ilma jutumärkideta ja Läbiva Suurtähega. Perioodikaväljaandeks? Firmanimeks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidu läksin vaatama, millest viinerit algselt tehti, sain teada, et ikkagi lihast (ja peab olema lambasooles!), aga veel toredam teadasaamine oli see, et terve Saksamaa nimetab seda Viini vorstiks, aga austerlased ütlevad "frankfurter". Justkui see oleks mingi süüfilis, mida ükski rahvus omaks ei taha võtta ja loobib teistele nagu kuuma kartulit.

      Kustuta
    2. Aga rapsiõlisse suhtun ma veidi pika hambaga hoopis tolmeldajate pärast, savi sellest kantserogeensusest (millest ma mõtlen täpselt nagu sina). Vähemalt olen ma aru saanud, et rapsikultuur on Eesti põllukultuuridest üks tolmeldajavaenulikumaid.

      Praadimiseks tarvitan teda sellegipoolest, kuigi mõtlen vahel päevalilleõlile üleminekust, sest mulle maitseb, lihtsalt kallim on (ja kas nüüd lähematel aastatel hakkab üldse mingit päevalilleõli olema?).

      Kustuta
    3. Hea tähelepanek viineri kohta :) See on nagu Hitler. Saksamaa ütleb, et Austria sündinud, aga Ausria, et sakslane. Mozarti tahavad küll mõlemad endale. Mozart on nagu pelmeen. Hiinlased, venelased ja kes kõik veel peavad enda leiutiseks.

      Kustuta
    4. Ikka vist on ilma jutumärkideta. Mind õpetati, et pealkirjad on jutumärkides ja nimed mitte. Parim toiduaine on nagu ürituse või ettevõtmise nimi. Läbiva suurtähega on nii, et see on selline maitseasi ja ka mitte päris minu maitse järgi võõrkeelte mõju. Vaba maa ja kõik võivad näiteks asutada firma, mille nime kirjutavad Oma Maitse Kohaselt või oma maitse kohaselt.

      Kustuta
    5. Läksin vaatasin käsiraamatust, paistab, et ürituste nimed on hall ala ja oleneb vormist. Kui on nimi, nt Parima Toiduaine Võistlus, siis võib olla läbiva suurtähega ja ilma jutumärkideta, aga kui on pealkirjalaadne nimi, siis käivad ka pealkirja reeglid: võistlus "Parim toiduaine".

      Kustuta
    6. ja juba tegin vea - "võistlus" läheb igal juhul väikese tähega, sest see on liigisõna.

      Kustuta
    7. Lähis-Idas (ja mõnikord tuleb ka Kaukaasia kampa) on kohe mitu sellist toiduainet, mida kõik enda omaks tahavad - hummus, falafel, baklava...

      Kustuta
    8. Ja pelmeenid. Mul on jäänud mulje, et pelmeene peab oma rahvusköögi osaks ja enda leiutatuks peaaegu kõik rahvad peale eestlaste.

      Kustuta