2020/07/22

Korvapuusti

Nii nagu kirjandus peegeldavad ka iga rahvuse toidu valmistamise traditsioonid tema ajalugu. Soome köök ei ole üldse nii ebahuvitav, kui algul arvata võiks. Kui Eesti köögis on domineerivad Saksa ja Vene mõjud, siis Soome köögi saab, kui Saksa mõjud maha lahutada ning need Rootsi omadega asendada. Üldjoontes.

Täiesti käsitlematu on soomlaste oskus toitudele nimetusi panna: riistakäristys (midagi rebitud hautatud metsloomaliha taolist), kinuskikastike (karamellikaste), tattipiirakka (puravikupirukas), mämmi (midagi poolvedela kama taolist) ja korvapuusti (kaneelirull). Jätkata võiks lõputult.

Selle, mis soomlastel toitude nimetamisel puudu jääb, teeb tasa nende praktilisus söögi valmistamisel. Pannukakkut, pannkooki, mida panni asemel kümme korda kiiremini ahjuplaadil küpsetatakse, olen ma küll ja veel kiitnud ning kiidan edasi.
Ka soomlaste-rootslaste korvapuustit erinevad natuke meile tuttavatest kaneelirullidest. Täna hommikul sügavkülmast bake-off korvapuustite toorikuid võttes, hakkasin vaatama, et on ikka kaval rahvas küll. Selle asemel, et kaneelirulle ükshaaval keerata, keeravad nad ühe pika toru, mille siis parajateks seibideks viilutavad. Jälle kümme korda kiirem, aga vähemalt sama maitsev.


Sügavkülmutatud toorikutest saiakesed ei ole tegelikult tingimata halvad. Need ei võistle küll värskelt pagarikojast tulnutega, aga need ei ole halvad. Nii nagu on paremaid ja vähem paremaid värskeid saiakesi, on ka õnnestunumaid ja vähem õnnestunumaid bake-off toorikuid.


Hyvä ruoakahalua!

5 comments:

  1. Emmmm.... mina olen oma vanaemalt õppinud kaneelirulle just ühest pikast rullist lõikama. kaneelirooside saamiseks tuleb üks üks kokku pigistada. Kuidas siis teised teevad?

    ReplyDelete
  2. Ikka lõigatakse pikast rullist, aga eestlased lõikavad kitsamad seibid ja panevad püsti (sisu üleval). Soomlased lõikavad pikemad tükid ja jätavad külili.

    ReplyDelete
  3. Jah, pikast rullist seibide lõikamine (ja nende seibide pannile pikali panemine) on meinstriim, soomlaste eri ongi nähtavasti ainult see, et nad panevad seibid serva peale püsti.

    Tattipiirakka on ka meie jaoks loogiline, kui mõelda, et ka meil on pooled puravikulised tatikad. Lambatatt, lehmatatt ja mis nad kõik on.

    ReplyDelete
  4. Mu vanaema lõikas rullist nõks jämedama seibi ja siis lõikas selle keskelt veel poolenisti lahti ja murdis sealt lõikekohast nii lahti, et moodustab nr. kaheksa. Vanaema oli mul idavirust.

    ReplyDelete
  5. Mu arust meenutas mämmi leivaputru/leivavahtu maitse poolest.

    ReplyDelete