2015/10/25

Kriitika

Mõned nädalad tagasi olin koju jõudmas mingilt õhtuselt käigult rattal. Üsna koduvärava juures tuli mulle vastu ema kahe lapsega. Ema oli rattal, noorem laps, nii ühe- või kaheaastane, selle külge kinnitatud väikelapse rattatoolis ja vanem, umbes viieaastane oma väikesel ilma abiratasteta rattal. Rõõmus hetk äratundmist ning samastumist - nii liigun ka mina üldjuhul külavahel ringi. Mul oli koduväravani umbes kümme meetrit. Värav oli vasakul pool, see oli siis vastutulijate pool kergliiklusteed. Nii ema kui vanem laps sõitsid oma ratastel aeglaselt ja ebakindlalt. Enne nendega kohtumist keerasin aia äärde murule ja möödusin neist vasakult, et vältida ootamist, kuni see veniv tandem mu väravast ükskord mööda saab. Minu muru, minu õigus tallata. Kergliiklustee jäi täies ulatuses vastutulijate kasutada. Rattal mööduv suurem laps sattus mu ootamatust manöövrist vist pisut segadusse, sest hetkeks vingerdas ta veel rohkem kui enne. Ema instrueeris teda samal ajal, et see ilusti paremale poole teed hoiaks. Tänuväärne tegevus, sest neid vales teeservas aelejaid kohtan ma oma jooksu-, uisu- ja rattaringidel üksjagu. Neist on väga raske mööda saada. Ma saan neist aru ka, sest oma vanemat last olen ma mitu aastat drillinud rattaga õiges teeservas sõitma, aga ta unustab ikka päris tihti. No juhtub.
Kui tol õhtul vastutulijatest mööda sain, siis vastu tulnud laps küsis midagi emalt. Mida, ma täpselt ei kuulnud. Küllap, et miks mina paremal pool teed ei sõitnud või muud taolist. Selle peale vastas ema:
"SEST TÄDI ON JOBU!" ikka piisavalt kõvasti, et mina ka kuuleksin.

Ma ei osanud muud mõelda, et soov lapsele head eeskuju näidata on hea. Kellegi jobuks sõimamine ei ole hea. Tunduvalt pedagoogilisem oleks olnud vastus, et "sest tädi sõitis valesti" või muud taolist. Eesmärgi last õigesti liiklema õpetada oleks see täitnud ja lapsele ei oleks jäänud muljelt, et on okei suvalisi möödujaid kõva häälega inetult nimetada.

Paar nädalat hiljem olin oma õhtusel jooksuringil. Minu meelest tulid mulle samadel ratastel vastu sama ema oma lastega. Seekord enda suhtes vasakul, see on siis nii öelda valel pool kergliiklusteed. Võib-olla ei olnud ka sama perekond. Vahet ei ole. Vahet ei ole ka, et valel pool teed. Äkki oli õigel pool mingi suur auk, millest ema ei tahtnud alles rattaga sõitma õppivat vanemat last läbi sõita lasta ja oma rattatoolis olevat nooremalt läbi põrutada. Ma ei tea, miks ta valel pool teed sõitis. Ma usun, et mitte selle pärast, et ta jobu oli. Kuigi vahet ei ole.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar